55315

Sakarya tanıtım

SAKARYA
Günümüzde Marmara’nın gözdesi ve bir çok eşsiz güzelliği ile Ülkemizde adından söz ettiren Sakarya ilimiz, kültürü, doğası, turizmi ve tarihi dokusuyla dikkat çekmektedir. Tarihte şehrimizin adı, ada köyünde kurulun pazara mahsullerini satmak üzere civar köylerden ve göçebe aşiretlerden gelen halk tarafından Adapazarı adının verilmesi ile bilinmektedir. Ticaretle uğraşan esnaf ve sanatkarların mesleki adlarının( Türk oymakları)mahallere verilmesi ile tanınan Adapazarı’nda Şeker, Tuzla, Tığcılar, Semerciler, Hasırcılar, Pabuççular, Yağcılar ve Çıracılar isimleri halen kullanılmaktadır.

1837 yılında I.Mahmut tarafından Adapazarı kaza haline gelirken, 19.asrın sonlarına doğru Kocaeli Vilayetinin kazası olmuştur. 22 Haziran 1954 tarihinde 6419 sayılı kanunla il olmuş ve Sakarya adını topraklarına can veren Sakarya Nehrinden almıştır. Tarihi göç yolları üzerinde bulunan Sakarya’nın Türk hakimiyetine girmesinden sonra, kültürel yapıyı şekillendirerek kalıcı olurken, yerli halkın örf ve adetleriyle iç ve dış göçlerle gelenlerin kendilerine has örf ve adetleri kaynaşmıştır. İlin bu özelliği el sanatlarına, mimariye, gelenek ve göreneklerine ve yaşam biçimine kadar yansımış, farklı kültürlerin keşişim noktası olmuştur.

Kurtuluş savaşında da önemli bir yere sahip olan Adapazarı, Ali Fuat Cebesoy, Sırrı Bey, Hasan Cavit Bey, Çerkez Sait Bey, Koçzade Mahmut Bey, Cevat Bey,İpsiz Recep, Halit Molla gibi bir çok kahramanlarımız Kuva-i Milliye hareketinde yaptıkları ile tarihin şerefli sayfalarında yer almışlardır.

Kültür-sanat açısından bakıldığında; Seyyid Osman Sait Faik Abasıyanık, Kerim Korcan, Faik Baysal ,Teymur Ateşli, Aşık Deryami, Cüneyd Suavi, Necati Mert, Hatice Bilen Buğra, Ayfer Tunç, Mehmet Selahaddin Şimşek, Halit Çelikoğlu,Mustafa Tömekçe, Sabiha İslam, Orhan Dayal, Şaban Bezeyiş, Balkan Naci İslimyeli, Ziya Taşkent, Zeki Gündüz, Esin Engin Ethem Acar ve Türk sinemasının saygın yapımcısı Hürrem Erman, ilimizin ulusal düzeyde tanınmış sanatçılarıdır.

Tarihten bu yana içinde bulunduğumuz 21.yüzyılda eşi benzeri bulunmayan eşsiz zengin ormanları, yaylaları, termal ve içme suyu kaynakları, Sapanca başta olmak üzere gölleri, tarihi dokusu, turizmi ve kültürü ile Sakarya ön plana çıkmaktadır. Ekonomisi tarıma ve sanayiye dayanan Sakarya’da faal nüfusun yüzde 40’ı tarım, yüzde 33’ü sanayi sektöründe, gerisi ise diğer sektörlerde çalışmaktadır. Sakarya son yıllarda hizmet sektöründe önemli adımlar atmıştır.

Türkiye’nin hızla gelişen illeri arasında yer alan Sakarya, en verimli tarım alanlarına da sahip olan bir ildir. Çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştiği Sakarya bir çok bölgenin sebze ve meyve ihtiyacını da karşılamaktadır. Orman varlığının bir hayli fazla olması nedeni ile il topraklarının büyük bir kısmı orman ve fundalıklarla kaplıdır. Sakarya ilçeleri ile birlikte birbirinden farklı kültürleri ve tarihi içinde barındırmakta ve sürekli göç almaktadır. Sakarya , misafirperver ve sevecen Anadolu insanları ile de örnek bir şehirdir.

Sakarya, karayolu ağının en önemli transit merkezlerinden biridir. İzmit, İstanbul, Edirne istikâmetinden gelen, Ankara istikâmetine giden E-5 karayolu buradan geçer. E-5 karayolu ise Türkiye’nin en işlek karayoludur. İstanbul devlet yolu ile Zonguldak-Akçakoca-Karasu devlet yolu Adapazarı’nda birbirine bağlanır. Antalya, Eskişehir-Bilecik hattından gelen D-100 devlet karayolu Adapazarı’nda E-5 karayolu ile birleşir.

Ankara-İstanbul otoyolu Sakarya topraklarından geçer. Şehir içi ulaşım dışında, şehrin bütün ilçeleri birbirine asfalt yollar ile bağlı olup, Haydarpaşa-Adapazarı arasında her gün devamlı karşılıklı tren seferleri yapılmaktadır. Marmara Bölgesinin Kuzeydoğusunda yer alan Sakarya 4 bin 187 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye’nin yüzde 0,6’sını oluşturmaktadır. Sakarya Kocaeli, Bolu ve Düzce illeri komşudur.

Sakarya’nın kaderi ise 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin ardından adeta değişmiştir. Resmi kayıtlara göre 3.891 insanımız hayatını kaybetmiş, 5.185 kişi de yaralanmıştır. Sakarya ili içinde 81.702 konut ve işyeri çeşitli düzeylerde hasar görmüştür. Bunlardan 29.701’i yıkık ve ağır hasarlı, 22.157’si orta hasarlı geriye kalan 29.844’ü ise hafif hasarlı olarak kayda geçmiştir.

Yaralarının sarılmasının ardından yeniden toparlanma sürecine giren ilimizde, Karaman, Camili ve Korucuk bölgelerinde yeni yerleşim alanları oluşturulmuş, imar planlarında yeniden düzenleme kararları alınmıştır. Ancak halen Sakarya’da yapılan tüm çalışmalara rağmen depremin acı izleri görülmektedir. Sakarya’nın son yapılan sayımda nufüsunun 861 bin 570 olduğu açıklanmıştır.

TURİZM
KÜLTÜR MOZAİĞİ SAKARYA

Sakarya İli, yayla, sağlık, kıyı, doğa, av, kültür, tarih ve spor turizmi ile ön plana çıkmakta olup, yılda ortalama 50 bin turist ilimize gelmektedir. Taraklı ve Geyve Kaplıcaları ile sağlık turizminde, Karasu, Kocaali ve Sapanca’da kıyı turizminde Poyrazlar, Kuzuluk ve İl Ormanında orman içi dinlenme tesisleri ve onlarca yaylası ile Ülkenin önemli turizm merkezleri haline gelmektedir.

 

KÜLTÜR TURİZMİ
Tarihe ışık tutan ve birbirinden güzel eserleri içinde bulunduran Sakarya tarihi kültürü ile görülmeye değer yerler arasında yer almaktadır. Eski sanat eserleri, tarihi yapıları, müzeleri ve eski uygarlıklar ait kalıntıların görülmesi amacı ile yapılan seyahatler önemli ölçüde turizm kültürünü oluşturmaktadır. Geyve ilçesi Ali Fuat Paşa Beldesinde Türkiye Cumhuriyetinin kurulması evrelerinden birisi olarak 1918 – 1923 tarihleri arasında Kuvay-ı Milliye dönemini yaşatan eserleri, Pamukova İlçesi Paşalar Köyünün kuzey tarafında bulunan sarp bir tepe üzerine kurulu olan Paşalar Kalesi , Bizanslıların doğu sınırını korumak için yaptırdığı Harmantepe Köyünün kuzeyinde kalan Harmantepe Kalesi, adliye kalesi,Ferizli’de ki Seyifler, Karasu Kalesi, Ali Fuat Paşa köprüsü, ve Serdivan Beşköprü’de bulunan Jüstinianus Köprüsü Sakarya’nın kültürel değerleri arasındadır.

KIYI TURİZMİ
Zengin coğrafyası, en kıyıları, yeşili asırları dayanan tarihi ile Sakarya kıyı turizminde rekabet edilebilecek yerler arasında yer almaktadır. 20 kilometre uzunluğunda geniş bir kumsala sahip olan Karasu sahili, doğal bir plaj olma özelliğini taşırken, yaz aylarında hafta sonları serinlemek maksadıyla sahil hattına akın eden ziyaretçileri sayesinde yoğunluk yaşanmaktadır. Karasuya 16 kilometre uzaklıkta bulunan Kocaali İlçesi ise şifalı kumu, doğal plajı, kolay ulaşımı ile eşsiz bir sahile sahiptir. Sapanca Gölü ise, göl kıyısında bulunan işletmeleri ile plajları aratmayacak güzelliği sahiptir.


SAĞLIK TURİZMİ
Sakarya ili termal kaynaklar bakımından jeotermal bir bölgede olması sebebi ile oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Gölpazarı yolu üzerinde Geyve ilçesinin 5 kilometre güneydoğusunda, Ahibaba köyünde bulunan Acısı içmesi, tadı nedeniyle acısu diye adlandırılır. Su sıcaklı 260 C olup, mide ve barsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Suyun çevresi, içinden akan dere ve doğal çevresi ile mesire ve dinlenme yeri olarak özelikle hafta sonları birçok ziyaretçi ağırlamaktadır.

Taraklı ilçesine bağlı Hacıyakuplar köyü sınırları içerisindeki Kil Hamamı kaplıcaları, Taraklı’ya 7 kilometre Adapazarı’na 55 kilometre, İstanbul’a ise 185 kilometre mesafededir. Kaplıca bir dere içinde ve çam ormanları arasındadır. Ayrıca kaplıcanın etrafı kamp yapmaya çok uygundur. Selçuklular döneminden bu yana bilinen bir termal merkezi olan kuzuluk kaplıcası ilin en önemli kaplıcasıdır. Kuzuluk kaplıcası; mide, karaciğer, safra kesesi, damar sertliği, şeker, böbrek hastalıkları, bel ağrısı, siyatik, romatizma, kadın hastalıkları, egzama, sedef gibi cilt hastalıkları üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Kuzuluk beldesi sınırları içinde bulunan Çökek kaplıcasında toplam 9 kuyu bulunmaktadır. Bunlardan 4’ü su, 5’i ise çamur banyosu olarak kullanılmaktadır. Kaplıca suyu romatizma siyatik ve kaşıntılara iyi gelmektedir. Kaplıca, Geyve’nin 15 kilometre güneydoğusunda Geyve-Taraklı yolunun 13. kilometresinden ayrılan bir yoldan gidilen Ilıcak Köyü içinde yer alan Ilıca, mineral yönünden çok zengin ve şifalı olan kaplıca suyu bromür ve iyodür de içermektedir.


SPOR TURİZMİ
Marmara Bölgesi’ndeki profesyonel takımların fazlalığı ve bu takımlar için hazırlık kampı yeri ihtiyacı dikkate alındığında, doğal olarak ulaşım kolaylığı, yakınlığı, ikliminin yumuşaklığı gibi avantajlarıyla Sakarya İli, gelecekte iyi bir alternatif oluşturabilecek potansiyele sahiptir. Mevcut spor tesislerinin kalitesinin ve yeterliliğinin geliştirilmesi, mevcut ve yeni yapılacak konaklama tesislerine spor komplekslerinin de planlanması, iyi bir pazarlama, tanıtım programıyla sadece Marmara Bölgesi değil, yurdumuzun tüm bölgeleri ve hatta yurt dışındaki spor takımlarının da dikkatleri çekilecek ve dış turizm faaliyetleri için ilk adımlarda böylece atılmış olacaktır.

Ata sporumuz olan güreş, Melen Çayında yapılan rafting ve kano, Kocaali İlçesinde bulunan eşsiz güzelliklere sahip bir dizi kaya mağara içinden geçilerek, ulaşılan şelalesiyle anılan Maden Deresi, piknik alanları treeking parkurları ile ilgi çekmektedir. Otomobil ve motor sporları ile yamaç paraşütünde yıldızı parlayan Serdivan ilçesi, Mudurnu çayında kamp, bisiklet ve olta balıklığı yaygındır.

Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca gölünde kürek, yelken, su kayağı, dalış, kano, yüzme, uluslar arası müsabakalar, çeşitli organizasyonlar yapılmaktadır. Yörenin turizme açılarak su sporları dallarının tamamının ekolojik dengeyi bozmadan yapılabilmesi için çalışmalar sürmektedir.

DOĞA TURİZMİ
Deniz, kum, güneş turizminin gelişimini tamamlamasının ardından tüm dünyada doğal kaynaklar üzerinde gerçekleşen turizm önemini arttırmıştır. Sakarya İli sahip olduğu doğal güzellikler ve İstanbul –Ankara’ya olan yakınlığı ile büyük avantaj sağlamaktadır.

Sakarya ili iklimin toprak yapısının kendisine verdiği avantajlar sayesinde çok zengin florasını insanların rehabilitasyonuna sunmaktadır. İlin zengin florası içinde geniş yapraklı ağaçlardan; meşe, kayın, gürgen, kestane, kızılağaç, kavak, dişbudak, ıhlamur, huş, akça ağaç ve çınar, iğne yapraklı ağaçlardan; sarıçam, kızılçam, karaçam, fıstık çamı, göknar, ladin, sedir, ardıç, selvi türleri ile onlarca değişik bitki türleri bulunmaktadır.

Günümüzün stresli kent yaşamı, insanları doğaya çağırmakta, mutluluğun ilacı artık yeşil reçetelerde değil, yeşilin bizzat kendisinde aranmaktadır. Bu reçeteye ulaşabilmek için küçük kaçamaklar yapmak gereklidir. Bu küçük kaçamaklar beraberinde “flora turizmi”ni getirir. “Flora turizmi” olarak adlandırılan turizm çeşidi ise; günü birlik geziler, doğa yürüyüşleri ve piknikler ile başlayıp, doğayı tanımak, gördüğü bitkileri incelemek, yeşilin içerisine karışarak doğadan alacağı bir numune bitkiyi kendi yaşam mekânlarına katmayı kapsar. Flora turizmi konusunda Sapanca İlçesi, biraz daha ön plana çıkmaktadır.


YAYLA TURİZMİ
Sakarya yaylaları, Marmara Bölgesi’nde yaşayan ve özellikle günlük yaşam koşullarının ağırlığından bunalanlar için alternatif bir dinlenme imkanıdır. Ulaşımın yakın ve kolay olması, günlük turları da mümkün kılmaktadır.

Soğucak Yaylası, 1100 m yüksekliğinde ve Sapanca’ya 17 km mesafededir. Sapanca - Muradiye Köyü istikametinden, Erdemli Köyü’ne gelmeden önce sağa ayrılan yolu takip ederek, 35 dakika kadar süren bir yolculukla yaylaya ulaşmak mümkündür.Her yıl düzenlenen Soğucak Yaylası şenlikleri büyük ilgi görmekte olup, yayla’da ülke çapında çeşitli aktivitler yapılmaktadır. Pamukova’da bulunan Kırca Yaylası ve katır özü yaylası, Geyve’de Kirpiyan, Akyazı’da Keremali, Sultanpınar, Açelya, Yanık, Sulucaova,, Akar ve Turnalı Yayları, Hendekte bulunan Çiğdem ve Dikmen yayları halkın büyük ilgi gösterdiği yerler arasındadır. Bunların yanında Karagöl, Hamzapınar, Belengerme, İnönü, Güzlek diğer yaylardır.